tisdag 30 december 2008

Kvart i nyårsafton...

---
Hej igen och gott slut! Här är det totalt stiltje på pyssel- och idé-sidan... Vi har varit bortbjudna eller haft gäster hela veckan sedan jul, och jag behöver största möjliga tyssstnad för att kunna tänka :) En ljuspåse knåpade jag ihop före jul, men det är lögn att få det att synas att den lyser på fotot...Jag återkommer på det nya året, som jag hoppas ska bli ett kanonår för oss alla!
---
Gott Nytt År! Kramar, Tina
---

tisdag 23 december 2008

JulTips - Godis och julhälsning

---
Mitt eget julgodis består av mandelmassa som jag river och blandar i lite Bayliss-likör i. Jag rullar rätt så stora kulor och klämmer till dem lite på mitten så att de får lite kastanjform. Sen är det bara att doppa dem i valfri choklad!
---
Som vanligt strulade allt här på slutet, med rygg/nackont och knas på jobbet, julklappar som inte finns i affärerna osv... Jul blir det ändå som sagt, och nu ska vi ha det lugnt och skönt allihop! Huvudsaken är ju att man får vara tillsammans!
God Jul och Gott Nytt År på er alla därute!
Ni betyder så mycket för mig, som är rätt ensam om inredningsintresse i bekantskapskretsen. Kramar, Tina
---

måndag 22 december 2008

Nymålade ljusstakar

---
De här adventsljusstakarna köpte jag på rea på IKEA för många år sedan. Då fanns det bara grönbetsade kvar. Jag köpte två stycken enbart för modellen och för att de var så billiga. När de väl stod i vardagsrummet tyckte jag mer om dem för varje år, förutom färgen. Jag kunde inte riktigt bestämma mig för vilken färg de skulle ha istället. Efter ett års bloggande fanns det ingen tvekan längre. Dessutom har jag sett fler som har vitmålade sådana.
---
---
Nog blev de bättre allt ....
---

---

Min stora glasklocka fick stora kottar, tallris och en strut med ett kors på. Vilket sjå det är att få saker att hålla sig på plats när man sätter på klockan.... Kram, Tina

---

JulTips - Kransar inne

---
Nu fick det bli kransar igen! De här bilderna är på fina kransar som passar bra inomhus. Förutom den fina med lingonris halvägs runt och en gammal ljushållare som många gjort. Själv höll jag på att bli tokig på min, eftersom ljushållaren bara snurrade runt så ljuset hängde neråt... Hur kul ser det ut? Och tända den då är ju inte att tänka på... Till slut fick jag slå en snurr på ståltråden och göra en liten "hylla" för ljushållaren innan jag klädde kransen. Då gick det äntligen!
---
---
Enkel grön...
---

---

Den här ska jag försöka mig på ikväll om jag hinner. Jag tycker den är jättefin. I artikeln stod det att stommen egentligen är till en julstjärna i tyg. Jag tänker böja till den själv, och har efter lite mödor ritat upp en sexuddig stjärna med längre "svans" på ett papper som jag kopierat upp till A3-format. Tyvärr har jag svårt att hitta ståltråd som är tjock nog, så att den inte blir så mjuk och ranglig. Vi får se hur det går... Jag tänkte mig att den skulle hänga på min kamin. Om jag lyckas får ni se den, annars vet ni :) Kram, Tina

---

söndag 21 december 2008

Tygkarameller

---
Vad sägs om en tygkaramell? Ännu en chans att använda tyger, spetsar och band :) Den här vita har jag strukit fast en vintage-tomte på.
---
---
De går att knyta upp i ändarna och stoppa i en liten överraskning om man vill.
---

---

Jag tar en toarulle och mäter omkrets och längd. Lägg till en liten sömsmån, men inte för mycket. De blir bäst om de har "tight" passform runt rullen. Sy fast spets i kortändarna samt sy ihop på längden. Sedan tar jag bandet och klipper två 45 cm långa bitar till knyt, och en 50 cm lång bit till upphäng. I ändarna på upphänget viker jag en ögla och limmar med textillim. Sedan trär jag på upphängsbandet på knytbanden innan jag knyter dem runt ändarna och gör rosetter. Kram, Tina

---

Amaryllis

---
Jag har alltid velat ha en helt vit Amaryllis, men inte kommit mig för att leta reda på någon. Nu finns de överallt. Den är så fantastisk! Hoppas den klarar sig över jul...
---
---
I den höga glasklockan har jag ett par loppis-ljusstakar, omringade av tallris och med några låtsas-paket framför. Tallriset ville inte hålla sig innanför klockan, så det fick bli tillplattat :) Kram, Tina
---

Tinas Tips - Dragskydd

---
Nu börjar det bli i senaste laget för tips, men jag har ju sagt ett om dagen till jul :) Jag såg att någon bloggare redan gjort en sådan här, men nu får ni beskrivningen. Detta tips ur förra årets Allers Julmagasin borde väl passa er avundsvärda människor med gamla fina, men kanske dragiga hus? Superenkel att tillverka och kan varieras efter tycke och smak i det oändliga. Olika tyger, tofsar och band samt gårdens/ägarnas namn kanske? Jag har för mig att de gjorde en liknande till en ytterdörr i Sommartorpet, det året som de rustade ett stenhus. Det kan ju inte vara alltför svårt att lista ut hur breda fönster eller dörrar är hos den som eventuellt ska få den i julklapp heller, smuggla in ett måttband och smyg runt... :)
Pyssla på! Tina
---

lördag 20 december 2008

Tinas Tips - Textiltryck

---
Textiltryck kan man verkligen göra enkla julklappar med!
---
---
En handduk med äppeltryck i rött blir extra julig tycker jag. Jag fuskar och köper färdiga handdukar i linne. Just den här som jag hade kvar är ljusgrå. Mina några vänner fick varsin som julgåva för fler år sedan, och det var uppskattat. Det går ju lika bra på bordstabletter, servetter, förkläden mm.
---
För er som har småbarn är det ju en bra sak som till och med minstingbebisen kan "vara med" på. En t-shirt med barnbarnens händer/fötter på, är väl kanon till stolta mor-/farföräldrar? Gärna med en text också. Större barn kan kanske teckna/skriva något själva? Pyssla på! Tina
---

fredag 19 december 2008

Peter forever!

---
Den här krukan är väl vacker? Lite i dyraste laget, men en vacker dag händer det! Triss-vinsten alltså... Jag har ju två stora ringar med murgröna, men har inte hittat någon kula som passar ännu. Inte mycket till jultips det här, men det ska bli några till bara jag hinner fota lite.
---
Konserten med Peter Jöback var helt fantastisk! Mållös blir man över den rösten.... Det var en jättebra blandning av låtar, nästan alla med jultema. Han sjöng dessutom 'Guldet blev till sand'. Det är enda gången jag tyckt att mitt namn låter vackert! Christina har jag tyckt är skittråkigt sedan jag var liten. Till råga på allt betyder det den kristna också, hur kul låter det? Han är ju så snygg också :) Synd på så rara ärtor..., skulle min kompis K ha sagt! Inte för att stadgade medelålders kvinnor borde fundera på det heller... Hrrmm... Men det gör vi! Det leendet är en orsak till växthuseffekten helt klart :)
---
Julsånger är väl härligt? Jag insåg igår att en av de finaste stroferna måste vara:
---
Kom, kom signade jul
sänk dina vita vingar
---
Nästan så att man skulle klämma dit den texten på något hemma..
Kramar, Tina

Tinas Tips - Extra hängare

---
Ska ni vara många hemma i jul? Då kanske ytterkläder är ett problem att få undan? Den här lösningen tycker jag verkar vara suverän, fast jag har inte testat den själv ännu. Däremot har vi haft en hängstol i kroken som barnen hade hoppgungan i för hundra år sedan. Det är en grov spiralkrok som sitter i en takbjälke, och den har hållit personer på över hundra kilo uppe! Så nog borde det fungera för rätt många tunga jackor också. Sen är det ju bara att kroka ner kedjan när gästerna gått. En krok i taket i hallen stör ju knappast annars. Kram, Tina
---

torsdag 18 december 2008

JulTips - Bordsgran

---
Det här är bordsgranen jag har på mitt jobb! Julstämning bör man ha överallt, jag struntar i om det är kontorsmässigt eller ej.... Det var nog en fyra år sedan som jag fixade till den här. Jag köpte mig en superbillig minigran. De säljs med belysning och pynt lite överallt för drygt en femtiolapp. Pyntet slängde jag.... Sen köpte jag en zinkhink, små silverkulor, extra tjock röd filt, smalt rött band och en silverstjärna. Jag gjöt fast granen i hinken med gips så att den fick rätt höjd i hinken och stod stadigt. Bandet knöt jag till rosetter här och där, filten klippte jag hjärtan ur, och trädde sytråd igenom dem till upphäng. Stjärnan var ihålig, så den trädde jag bara på toppen. Jag tycker den är smågullig ännu! Mina kollegor (bara killar) uppskattar också när den kommer upp :) Annars gillar jag riktiga granar bäst, men i barnens rum kan det ju vara kul med en liten extragran t ex.
---
Idag har jag fått massage och bokat tid hos en dam som sysslar både med kiropraktik, akupunktur samt lite annat. Nu ska nacken få vad den tål! Ikväll ska jag och dottern mfl på Jöbacks julkonsert i Globen, det är hennes julklapp till mig. Det ska bli så härligt! Kram, Tina
---

onsdag 17 december 2008

JulTips - Snofsa upp raggisarna

---
Det här var ett tips i en Jul-Allers om julstrumpor gjorda av raggsockor med ny "krage". Kanske för dem som saknar en strumpa i sista minuten? Pyssla på! Tina
---

tisdag 16 december 2008

JulTips - Virka en nisse

---
Den här nissen hittade jag på nätet för flera år sedan, men nu tycks den inte finnas kvar där. Jag har i alla fall modifierat mönstret lite så det kanske inte gör något om jag delar med mig av det här.
---
Garnet är vanligt merc. bomullsgarn 8/4 och nissen virkas med virknål Boye nr 2.
Vilket garn som helst med passande virknål funkar säkert lika bra.
Ben, virka 2 st: Virka 25 lm, 2 st i 3:e m från nålen * 3 st i varje m * upprepa *. Lämna ca 15 cm långa ändar på garnet. Ta av garnet. Det är ökningen i varje maska som gör att det blir en "skruv".
Armar, virka 2 st: Virka 15 lm, 2 st i 3:e m från nålen * 3 st i varje m * upprepa *. Lämna ca 10 cm långa ändar på garnet. Ta av garnet.
Knyt ihop armarna med varandra, gör detsamma med benen, knyt sedan ihop armarna med benen.
Till huvud har jag en träkula från Panduro, ca 2 cm i diameter. Trä garnändarna igenom kulan och knyt en knut ovanför.
Luva:
Varv1: 15 lm, 1 fm i andra lm fr nålen, 1 fm i var maska. (Vänd varje varv med 1 lm) för bästa passform kontrollera storleken på huvudet.
Varv 2-16: 1 fm i var maska, men gör nedtag i bakre öglan. Tag av garnet, sy ihop sidan och förslut luvan upptill. Vik upp en kant nertill.
Jag tar nu en ny tråd och trär den igenom knuten på huvudet, och sedan båda ändarna igenom luvans topp inifrån och ut. Luvan trycks ner över huvudet, tråden knyts på lämplig längd och klipps av.
---
Jag har gett mina kollegor sprattel-nissar, och de tycker om dem! Lite tid tar det, men inte så farligt. Kanske något att pyssla med under den härligt långa julhelgen? Pyssla på, Tina
---

måndag 15 december 2008

JulTips - Olivträd i jultjänst

---
Enkelt va? Den ständiga oliven får tjänstgöra under julen med! Lite lagom pynt för sparsmakade :) Jag testade med några billiga vita plastkulor jag hittade på IKEA. Inte de finaste kulorna, men ni ser ju tanken i alla fall. Min nacke strejkar igen, så datorn är det sista jag borde använda. Såå irriterande, när det finns så mycket man vill göra... Kram, Tina
---
Ser ni flingorna? Så gulligt! Tack Ann-Catrin/Fint Hemma för tipset!
---

söndag 14 december 2008

JulTips - Godisstrut

---

Denna beskrivning på godisstrutar kommer från Allt i Hemmet, jag tror det var förra året.

---

---

Jag har sytt ett gäng sådana. Det är kul att variera tyger och band tycker jag, och letar hela tiden efter nya saker där jag kan göra detta. Pyssla på! Tina

---

lördag 13 december 2008

Lucia

---
I vissa fall var det bättre förr! Idag har jag inte sett en enda Lucia eller tärna eller ens en snutt glitter.... Bilden ovan är min dotter Emelie när hon lussade för första gången på dagis ca 1,5 år gammal. Visst skulle man kunna äta upp henne? Hon är söt nu med i och för sig :) Jag försöker städa och pynta lite, men då kommer man bara på mer som borde göras.... Kram, Tina
---

JulTips - Ljuskorg

---
Den är så vacker, men ack så brandfarlig! Ni är väl försiktiga där ute? Eftersom jag är så senil/tankspridd och springer mellan rummen, har jag aldrig ljus som inte går att lämna... Kram, Tina
---

fredag 12 december 2008

JulTips - Rosor i juletid

---
Det är väl inte så ofta vi köper rosor till jul, men det borde vi kanske? Visst är det väl fint med röda rosor mot mossan på bilden ovan. Det var den som gav mig idén med vanligt snöre på ett rött hjärta också.
---
---
Ännu en krans att drömma om!
---
---
Kanske till nyårsdukningen? Perfekta rosor i varsitt glas på fot.
---

---

Rosor i snön. Om vi nu får någon..... Pyssla på, Tina

---

torsdag 11 december 2008

Blomsteraffär plundrad på julkulor!

---
Det här skulle kunna vara en tidningsrubrik :) Jag såg en julkula i Lantliv som såg så fin ut. Då det visade sig att den kom från en blomsteraffär inom shopping-avstånd från jobbet, var saken biff! Jag tog mig dit mitt i förra snöstormen, och köpte alla som var kvar... Taskigt, jag vet, men jag kunde inte hejda mig! Nu ligger de här i ett smyckeskrin från Tradera i vardagsrumsfönstret så att jag kan titta på dem varje kväll och fundera på vart de eventuellt ska ta vägen sen.
---
---
Det var fästet med dess krusiduller jag föll för. Är de inte fantastiska? Inte var de dyra heller. Affären heter Flowerhouse, och ligger på Sveavägen. Det var så gulliga tjejer som jobbade där, och de har även en blogg på hemsidan. De har gjort buketterna till brudparen i Bröllopsform, om någon tittar på det. Jag köpte så klart lite andra saker när jag ändå var där :)
---

---

De här kulorna var lite ful-snygga, jag har fortfarande inte riktigt bestämt för om jag gillar dem eller ej... Tänkte nog på gästrummet, där blir de nog bra om jag får upp en hylla med knoppar att hänga saker på :) Den lilla rostiga krukan köpte jag också där, den fick posera på kaminen med en hyacint. Den största kulan jag köpte har ni redan sett ihop med nothäftet för ett tag sedan.

---

---

På vägen därifrån kikade jag in på Posh Living och hittade en ännu större kula! Den ligger också i fönstret bredvid en gammal burk med sockerbolagets logga på locket. Den köpte jag på bakluckeloppis i somras, för att den såg så härligt gammal ut.

---

---

Jag har fått en utmärkelse igen! Det är den jättegulliga Tidsmästarinnan som varit så snäll! Nu ska jag för en gångs skull försöka skicka den vidare. Det får bli till följande för deras snälla kommentarer på sistone!

---

Inspiration i vitt

Nostalgi och Romantik

I mitt paradis

---

Jag är naturligtvis lycklig över varendaste kommentar hela tiden! Tack för alla, jag läser dem om och om igen, och ler fånigt. Då vet familjen vad jag håller på med :) Kram, Tina

---

JulTips - Julgransmatta

---
Den här julgransmattan borde alla klara av. Hinner man inte till jul, kan man ju fylla på med några stjärnor och kryss varje år :) Pyssla på! Tina
---

onsdag 10 december 2008

JulTips - Pynt av trolldeg

---
Det här är pynt som barn gillar att hjälpa till med, dessutom kan man hålla på i flera dagar om man förvarar degen i kylen. Inte är den så god att äta heller! Den går ju att forma till vad som helst, och måla sedan med vattenfärg/hobbyfärg. Gör falska pepparkakor t ex, som går att spara från år till år.... Pyssla på! Tina
---

Tinas Tips - Kasperteater

---
Den här har jag tänkt göra flera gånger, men som så mycket annat blir det aldrig av! Jag tycker att den borde vara suverän för barn i rätt ålder. Man kan ju leka affär mm också. Med en stång som trycks fast i dörröppningen är den lätt att ta bort och rulla ihop när de tröttnar, eller ta med till någon med begränsat med leksaker :) Dörren går ju att komma in och ut igenom ändå! Bilderna kommer från Burda. Kram, Tina
---

tisdag 9 december 2008

JulTips - Möss på julbordet?

---
Baka små möss till julbordet kanske? De är väl för söta, och barnen borde gilla dem! Från en gammal Jul-Allers.
---
---
Något som jag faktiskt gjort ibland till ostbrickor är dessa små rädis-möss! De enda bilder jag hittade är från Martha Stewart, men jag brukar istället dela den lilla rundeln man skurit bort undertill i två halvor och göra två snitt uppepå att stoppa ner "öronen" i. Jag tycker mina var finare! Pyssla på, Tina
---

måndag 8 december 2008

JulTips - Äpplen och ljus

---
Röda äpplen är väl bland det juligaste som finns? I kombination med stearinljus blir det ju bara ännu bättre! Det här måste väl vara det enklaste tipset: pytsa ner dem i en bunke med vatten på trappen när det ska komma gäster. Garanterat säkert också!
---
---
Annars kan man göra hål i äpplena för värmeljus. Ta loss formen runt ljuset och tryck in den i äpplet så ser du vad som ska bort sen.
---
---
Gör lite mindre hål för julgransljus och ställ dem i grupp. Inte direkt brandsäkert längre, men vackert!
---

---

Eller gör likaledes och sätt en namnlapp på ljuset som placeringskort. Pyssla på! Tina

---